БЕЛЕШКЕ С ПУТА: БЕЧ

Пиваре у дому за старе

Престоница Аустрије има и богату традицију производње пива, али омиљено пиће, осим у професионалним погонима, однедавно производе и сениори. Почели су с две врсте под називом „баба” и „деда”

Погон за производњу пива у склопу дома „Хаус Ацгерсдорф”, Позориште Хофбург (Фото: Пивара: Sarah Bruckner/Häuser zum Leben)

Беч је већини нашег становништва познат, али у њему увек може да се види и сазна нешто ново. Најпознатије атракције су дворци Белведере, Шенбрун, Катедрала Светог Стефана, Пратер… Ова места углавном сви обиђу приликом прве посете Бечу, а потом трагају даље. Свако се одушеви очуваним старим здањима, лепим кафићима и посластичарница, музејима с новим интересантним поставкама.

Многи неће пропустити прилику да пробају пиво, јер Беч има богату историју производње омиљеног пића. Једна од најстаријих пивара основана је 1837. године.

Поред великих пивара, град је последњих година постао дом и бројним мањим, занатским пиварама које доносе нове укусе и рецепте. Једна од њих, за коју већина не зна, јесте пивара у склопу дома „Хаус Ацгерсдорф”, у њој становници овог старачког дома припремају домаће пиво.

Идеја се родила током пандемије

– Идеја да покренемо пивару настала је у току пандемије вируса корона. Размишљали смо о активностима које можемо организовати за наше кориснике. Будући да је пиво нешто што повезује људе, мислили смо да је добра идеја покренути баш његову производњу. Почело је малим корацима, у току лета 2020. годинe с производњом 50 литара. Идеју је дао наш директор управе за гастрономију – објаснио је Бернхард Витхолм, који надгледа производњу.

Место где се сада налази пивара некада је била гаража. Објекат краси слика на којој се налазе оснивачи.

– Пројекат су корисници прихватили врло добро, а потом се ова идеја проширила и ван граница дома. Проширили смо капацитете и данас смо достигли производњу од 200 литара недељно. Наша пивара не ради сваког дана, али су корисници веома ангажовани и сарађују са запосленима у производњи. Поставило се питање да ли корисници раде ово добровољно, а одговор је да, они учествују из сопственог задовољства. Радни кораци у процесу су добри за њих јер побољшавају моторику. Неки постављају чепове, други лепе етикете. Додатна корист је то што нешто раде заједно – истакао је Витхолм.

Брижљиво осветљење на здању старог театра (фото Ивана Стаменковић)

У овом дому често се организује и такмичење ко ће залепити више етикета или сложити више флаша у гајбу. У пивари има и људи који су дементни, али када је реч о производњи пива, ниједан детаљ не заборављају.

– Прво пиво које смо произвели било је светло, што је изазвало велико интересовање. Свако ко жели може да се придружи производњи. Иако сам ја стручњак за дегустацију пива, нико не зна боље да процени од наших корисника. Они су искусни и одмах примете ако нешто није у реду с укусом – нагласио је Витхолм и закључио да ово није само пиво, већ пројекат који промовише заједништво, активност и задовољство свих укључених.

За становнике старачког дома израда пива је и хоби и посао
 (Фото Sarah Bruckner/Häuser zum Leben)

Специјалне врсте за Октоберфест

Ово пиво се продаје у свих 30 установа које поседује овај дом, а потражња константно расте. Чак имају и интересовање из иностранства, људи се обраћају с питањима где могу да набаве ово пиво.

У понуди је више различитих врста, а почели су с две, под називом „баба” и „деда”, а сада производе и сезонске специјалитете за празнике, Октоберфест и божићна издања. Корисници предлажу и нове укусе, а потом се тестирају и укључују у производњу.

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.