Др Вера Шћепановић, инфектолог у Политикином подкасту

Имунитет зависи од стања наших црева

(Фото Јелена Бабић)

Гошћа новог подкаста „Здрав животни водич са Данијелом Давидов Кесар je др Вера Шћепановић, инфектолог. Она говори о томе како је љубав према медицини и здравој исхрани „претворила“ у добар посао, шта је аутофагија и како се примењује, шта треба јести како би се очувало здравље, а шта избегавати, зашто треба избегавати држање популарних дијета, колико је важно да једемо кувану храну и која је улога влакана за добар рад црева…

– Сматра се да чак 70 одсто нашег имунитета зависи од црева. Микробиом можемо да упоредимо с једним добрим травњаком који прави баријеру између цревног садржаја и наших зидова црева. Рецимо, ако имамо један леп травњак, било шта да падне на ту траву неће дотаћи земљу него ће остати на трави. Значи, те милијарде и милијарде добрих бактерија корисних за наш организам задржаће ту нечистоћу на себи, оне се тиме хране и продукују корисне супстанце па неће доћи до пропустљивости црева јер цревни зид није од пластике и најлона па да неће ништа продрети у нашу крв. Ако немамо добар микробиом, не можемо да имамо добру заштиту и баријеру између цревног садржаја и наше лимфе и венске крви.

 

Ако имамо богат микробиом, нема пропустљивости црева, бићемо заштићени од многих болести, имаћемо много већу енергију. Црева могу да се очисте само уколико имамо такву исхрану да се она природно празне свакодневно, да имају добар волумен, да имају пуно биљних влакана и резистентног скроба који држе тај волумен, којима се хране корисне бактерије. Саветујем да се кувају традиционална јела, купус, пасуљ, грашак, боранија, сочиво и да се та храна пастеризује. Када се скува храна она може да се стави у стаклене тегле, јер могу да издрже ту високу температуру. Пасуљ и „тонус“ хлеб спадају у супер намирнице, то је функционална храна која је јако богата протеинима и битним влакнима – истакла је др Шћепановић, инале власница компаније „Тривит“.

Наша саговорница сматра да је већина људи постала свесна свесна правилне исхране, поготово они који имају хроничне болести. Јер они су се због погрешних навика и погрешне исхране и разболели, додаје гошћа нашег подкаста.

Њен став је да јутро треба започети испијањем топле воде са лимуном, у коју се дода мало морске соли.

– Лимун је потребан због детоксикације јер ми не можемо да живимо на изолованом острву, нисмо ми Амиши па да имамо сву храну коју сами производимо својим рукама. Ако узмемо лимун ујутру, ми смо јако пуно те хемије детоксиковали, избацићемо је, везаће се за ту лимунску киселину, излази напоље. Јако је битно да ту буде и морска со, а не обична јодирана со, зато што нам је јод у дефициту стално, а морска со има пуно разних минерала, између осталог и магнезијума и цинка и фосфора, има пуно минерала и има скоро идентичан минерални састав као наше кости. Тако да смо ми скроз компатибилни са морем. Наша плазма и наша лимфа највише имају сличности са биохемијским саставом морске воде – додаје др Шћепановић.

Гошћа нашег подкаста је говорила и о томе како можемо да направимо један здрав оброк, а да нам то не одузима много времена, коју храну и напитке треба избегавати након 40. године, који положај за спавање је најбољи да не бисмо оптерећивали срце и јетру, али и да ли можемо да успоримо старење…

– За мене је рецепт за срећан живот трудити се да развијете своју духовност, развијати своје духовно биће. Јер кад развијамо духовно биће онда имамо довољно енергије да се дајемо прво својим ближњима и онда да можемо да постигнемо све друге резултате – додала је др Шћепановић.

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.