Изаберите проверено квалитетан парадајз
Сезона воћа и поврћа је пред нама, пијаце су богатије и све је већа понуда свежих намирница. Када бирате оно најбоље за своју породицу и трпезу, испробајте неке проверене савете да бисте имали само најквалитетније.
Парадајз је једна од намирница која је често на трпези и која је често под лупом јавности. Да ли је здрав, непрскан, домаћи, а како саветују стручњаци, неколико ствари треба да вам буду смернице приликом одабира. Препорука је и да га увек набављате од проверених добављача и од малих, локалних узгајивача.
1. Тамне мрље или црне тачке
Ове промене су најчешће резултат физичког оштећења, прекомерног заливања или гљивичних инфекција. Не значе аутоматски да је парадајз „пун отрова”. Ако је плод труо или буђав – треба га бацити, али то није знак присуства „отрова”, већ пропадања.
2. Бели или жућкасти трагови испод коре
Могу да буду последица неадекватног узгоја (превише ђубрива или пестицида). Ово није сигуран знак да је плод опасан по здравље, али може указивати на веће присуство хемикалија, па је боље такве плодове избегавати или их добро опрати и ољуштити.
3. Зелена унутрашњост код зрелог парадајза
Ово је често нормално код одређених сорти или ако плод није сасвим сазрео.