Банана и авокадо за једноставан и здрав оброк
Авокадо је здраво воће јер садржи доста здравих масти, корисних за правилно функционисање организма јер утичу на апсорпцију и ниво А, Д, Е, К витамина растворљивих у мастима.
Авокадо је богат влакнима, а „бије га глас” да утиче на подмлађивање коже, бољи сан, чишћење јетре… Још кад му се дода сусам, један од синонима за здраву храну, преостаје само да се направи намаз и у њему ужива. Векна од банана, млевеног рогача, ораха, цимета.., права је посластице.
БАНАНА ВЕКНА
Потребно је:
2 дл интегралног пшеничног брашна
чаша млевеног рогача
прашак за пециво
кашичица цимета
на врх ножа соли
Течни састојци
120 г путера
2 јајета
50 г меда
100 мл кефира
екстракт ваниле
5 зрелих банана
100 г ломљених ораха
Укључити рерну на 180 степени и подмазати дугачки уски плех. Сјединити све суве састојке у једној посуди, и све течне састојке у другој. Течне састојке сјединити виљушком, тако да се путер што боље разбије. Није неопходно користити миксер. Потом додати у ту смесу ољуштене банане, изгњечити их и измешати. Маса не треба да буде скроз глатка, већ у њој треба да остане покоји комадић банане. У све то просејати све суве састојке и добро сјединити варјачом, па додати ломљене орахе и још једном добро промешати.
Смесу сипати у подмазан плех и ставити у већ загрејану рерну. Пећи на 180 степени око сат и 15 минута, док чачкалица коју забодемо у средину векне не буде сува када се извуче.
НАМАЗ ОД АВОКАДА СА СУСАМОМ
Потребно је:
1 зрели авокадо
50 г сировог сусама
1 кашичица лимуновог сока
1 кашика маслиновог уља
чен белог лука
кашика першуна
Авокадо разрезати по дужини, одстранити коштицу и кашиком извадити меснати део. Сусам благо пропржити у тигању без додавања масноће. Од меса авокада направити пире, па у њега умешати сусам и додати лимунов сок и маслиново уље. Промешати, а затим додати и протиснути бели лук, со, бибер и першун.