РОЛОВАНА ГОВЕДИНА
Ролована говедина је право кулинарско ремек-дело које спаја богат укус сочног меса са финим пуњењем које може варирати од традиционалних до сасвим модерних комбинација. Било да се припрема за свечане прилике, породична окупљања или као посебан ручак за недељно уживање, овај рецепт доноси топлину, мирисе и укусе који освајају на први залогај.
Потребно је:
1/2 кг јунећих шницли од бута
3 шаргарепе
2 корена першуна и комад целера
2-3 шампињона
4 мала корнишона
1 мала црвена паприка
4 велике главице љубичастог лука
чен белог лука
2 дл белог вина
Ставити месо у пластичну фолију и излупати га тучком. Једну страну премазати сенфом и посути мешавином зачина која је претходно направљена од соли, бибера и сланог зачина.
Исецкати ситно свo поврће, само паприку одвојити за припрему соса. Шницле поређати у низ жељене дужине, а онда равномерно распоредити поврће и увити векну, с тим да се крајеви излупају тучком како би се слепили, а потом роладу додатно спојити чачкалицама.
На врелом уљу пропећи ролну са свих страна да фино порумени, па је извадити да се оцеди, а потом је ставити у пећницу на 180 степени да се допече 45 минута.
У исто уље у којем је ролада печена ставити ситно сецкан лук и добро га упржити да постане стакласт. Потом додати преостало поврће – шаргарепу, целер и першун, те паприку, налити мало воде и додати неољуштен бели лук, ловорово лишће, мало бибера у зрну, вегету и со. Кувати да течност готово испари, па усути вино и поклопити да се прокрчка.
Када је ролада печена, спустити је у припремљени сос и налити с мало вреле воде. Кад месо постане меко, пропасирати виљушком поврће које се није раскувало, додати кашичицу сенфа, алеву паприку, бибер у праху и згњечен бели лук па промешати.