КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

На васкршњој трпези мора бити хлеба, соли и љубави

Припрема богате празничне трпезе почиње неколико дана раније, али то не значи да и данас не могу јаја да се офарбају, купи зелениш, месо, направи торта и породица окупи

(Фото Pixsabay)

Васкршња трпеза саборности један је од симбола празника над празницима, Васкрсења Христовог. Свети Јован Златоусти записао је поред осталог у Васкршњој посланици: „И ви који сте постили и ви који нисте постили седите заједно за трпезу и једите.”

Окупљени око трпезе ми уживамо у божијим даровима који се налазе на столу, али је уживање веће зато што за том трпезом не седимо сами, већ смо заједно с најмилијима.

Неупућени воле да питају, говорио је етнолог Драгомир Антонић, шта мора да се нађе на ускршњој трпези: „На трпези мора бити хлеба, соли и љубави... и остало што је ове године Бог дао”.

Ускршње фарбано кувано јаје је оно чиме се прво верници омрсе после великог поста. Јаја прати сир, кајмак, суво месо… Народна традиција познаје ђурђевско јагње, а не ускршње. Некад су се овце јагњиле око Божића, тако да су јагњад у априлу била још мала за трпезу. Данас су топле леје, пластеници, овчарске фарме избрисале границу између годишњих доба. Зато се на ускршњој трпези могу наћи свакојаке ђаконије: јагњетина, капама, сармица... Томе да додамо да и целодневно радно време иде наруку домаћицама, јер се потребне намирнице за свечани ручак могу набавити у последњи час, а припрема празничне посластице – беле торте може да се сведе и на 20 минута.

(Фрипик)

КАПАМА

Потребно је:

800 г јагњећег или свињског меса

400 г спанаћа

3 већа струка младог црног лука

уље, брашно, алева паприка

Месо исећи на коцкице, посолити, па пржити на врелом уљу, уз доливање воде – да не би загорело. Када месо омекша, додати очишћен и исецкан црни лук (са зеленим перима), па заједно пропржити. Додати опран и исечен спанаћ и мало топле воде, па динстати око 20 минута – док спанаћ не омекша. Посебно направити запршку од уља, брашна и алеве паприке, па је прелити преко меса, по потреби долити још воде, па кувати око 10 минута.

Капама се прави од младог поврћа и меса, а служи се с киселим млеком.
(Фрипик)

ЈАГЊЕЋИ БУТ

Потребно је:

јагњећи бут од око 2,5 кг

3 чена белог лука

кашичица соли

мало млевеног бибера

кашичица исецканог мајорана

мало исецкане мајчине душице

неколико гранчица исецканог рузмарина

2 дл белог вина, брашно

2 дл воде

зачин

Јагњећи бут засећи на неколико места наизменично, у сваки рез ставити помало белог лука, потом месо премазати остатком истуцаног белог лука помешаног са сувим зачином, сољу, бибером и уљем. Уваљати га у брашно, посути исецканим зачинским биљкама и ставити у плех. Налити вино и воду и пећи у рерни на 200 степени око 2 сата, док месо сасвим не омекша и не порумени. Повремено га преливати соком у коме се пече. Готово печење исећи.

(Фото Принтскрин)

СЛАНА ТОРТА

Потребно је:

2 паковања тост-хлеба

4 дл киселе павлаке

400 г мајонеза

250 г шунке

100 г фета-сира

150 г качкаваља

4 кисела краставчића

4 кашике кечапа

4 тврдо кувана јајета

Помешати мајонез и павлаку па масу поделити на три дела. У први део додати сецкану шунку, рендан фета-сир и кечап. У други ставити крупно рендана кувана јаја и сецкане краставчиће. У трећи део не додавати ништа.

Тост-хлеб ређати на тацну, ставити први надев са шунком, потом опет хлеб па надев с јајима. Одозго и са стране премазати мешавином мајонеза и павлаке (трећа маса) и посути ренданим качкаваљем.

(Фрипик)

МЕДИТЕРАНСКА САЛАТА

Потребно је:

10 плодова чери парадајза

свеж краставац

већа главица црног лука

100 г фета-сира

15–20 црних маслина

першун, оригано

со, бибер

хладно цеђено маслиново уље

Парадајз исећи на четвртине. Свеж краставац добро опрати (не љуштити) и исећи на коцке. Лук нарезати на ребра. Све састојке ставити у чинију и промешати.

Ова салата може бити главно јело или укусан додатак месу.
(Фрипик)

ДЕСЕРТ СА СИРОМ И МАЛИНАМА

Потребно је:

250 г млевеног кекса

125 г маслаца

За фил:

0,5 л слатке павлаке

1 кг сремског сира

500 г шећера у праху

600 г малина (свежих или из замрзивача)

5 кесица ванилин-шећера

За прелив:

4 дл разблаженог сока од малина

4 кашике шећера

2 кесице желатина

Миксером умутити маслац и млевени кекс. Масу од кекса распоредити по калупу.

Умутити слатку павлаку, а у другој посуди умутити шећер у праху и ванилин-шећер. Сјединити обе масе и измешати руком. Припремљеним филом премазати кору, а преко поређати малине.

У сок од малина додати шећер и желатин и ставити на ватру да се прелив загреје до кључања. Прохлађени прелив равномерно прелити преко колача.

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.