Рустична техника, а јаја никад лепша
Јаја добију тамно црвено-бордо или љубичаст тон, често са лаганим кристалним или пругастим ефектима захваљујући шећеру који карамелизује и реагује са вином.
Фарбање ускршњих јаја у вину и шећеру је техника која даје мермерни или кристални ефекат и то је баш занимљива и рустична техника.
Потребно је:
- 10 јаја
- 1 литар црног вина
- 200–300 г шећера
- Мало сирћета (2–3 кашике)
Оперите јаја и ставите их у велику шерпу. Прелијте их црним вином, додајте шећер и сирће. Ставите да се кувају на тихој ватри – нека лагано бри вода 45 минута. Време кувања утиче на јачину боје и ефекта. Повремено окрените јаја дрвеном варјачом да се боја равномерно распореди. Кад су готова, извадите их пажљиво, оставите да се осуше на папиру или крпи.