Горки пелен за бољи апетит
Препарати ове биљке користе се да смире желудачне тегобе и јачају исцрпљени организам. Ипак, много више ове биљке заврше у пелинковцу и вермуту, него у чајевима
Примена пелена (Artemisia absinthium L.) у сврху лечења води у далеку прошлост. Према предању, Римљани су га од свег лековитог биља највише ценили. Најхрабрије ратнике напајали су напитком од пелена, верујући да им се тако обезбеђује добро и вечно здравље.
У нашoj народној култури представља симбол горчине, чемерности и јада, а познат под називима: акшенац, бели пелин, вермут, горчика, ђул, обсијенац, осенач, турски невен.
Најчешће расте као коров поред путева, на шљунковитим обалама река, по међама, по запуштеним и необрађеним местима. Најбројније популације срећу се у Црној Гори, Херцеговини и Војводини (Фрушка гора, Вршачки брег). Осим тога, код нас пелен се среће и као гајена биљка по баштама и вртовима. Према ботаничкој класификацији, припада роду Artemisia, по богињи Артемиди, заштитници жена, а потиче од грчке речи artemis што значи здрав.
Расте у форми полугрма висине од 60 до 120 цм. Читава биљка је специфичног мириса и врло горког, опорог, ароматичног укуса. Цвета од јула до септембра.

Од биолошки вредних материја садржи горке материје (абсинтин, артабасин, матрицин), етарско уље (тујол, тујон, хамазулен), флавоноиде, гликозиде, смоле, скроб, јабучну киселину, итд.
На тржишту постоје бројни препарати на бази пелена у облику тинктура, инфуза, екстраката, прашкова, лековитих вина, сложених чајева. Биолошки вредне супстанце регулишу апетит и пробаву, смирују желудачне тегобе, одстрањују гасове, јачају исцрпљени организам, стимулишу лучење жучи. Осим тога, пелен се препоручује и код шећерне болести, против цревних паразита, грознице, као и код болних и поремећених менструација.
Такође, пелен је нашао примену и у прехрамбеној индустрији за производњу ликера (пелинковац, вермут и др.).
Међутим, лепота и лековитост биљке не смеју да заварају, јер због присуства кетона тујона у етарском уљу, кад се пију веће количине алкохолних напитака, може доћи до тровања, епилептичних грчева и неких психичких поремећаја. Због тога су у Швајцарској и Немачкој забранили употребу етарског уља у производњи поменутих напитака.