Торта из тигања
Пуфнасте, сочне и меке, америчке палачинке се разликују од класичних на које смо навикли и по томе што су мањег пречника. Познате као „pancakes”, што би могло да се преведе и као – торта из тигања, ове палачинке су добар избор за доручак, послужене уз свеже воће, грчки јогурт и јаворов сируп или мед.
У начину припреме разлика је што је тесто гушћа и у њих иде прашак за пециво.
Да би се лепо испекле приликом пржења тигањ треба загрејати на средњој температури, никако на јакој ватри.
ПАЛАЧИНКЕ
Потребно је:
4 велика јајета
1 шоља свежег сира
четвртина шоље млека
3 кашике јаворовог сирупа
1 кашичица екстракта ваниле
1,5 шоља вишенаменског брашна
1 кашичица прашка за пециво
пола кашичице цимета
2 кашике растопљеног путера плус још за кување
свеже бобице за сервирање
У великој чинији умутити јаја, сир, млеко, јаворов сируп и екстракт ваниле док се не сједине. Просејати брашно, прашак за пециво, цимет и со. Мутити док се брашно не сједини с осталим састојцима. Умутити отопљени путер, па оставити да се тесто одмори десетак минута. Пре печења лагано премазати маслацем велики тигањ и ставити га да се загреје на средњој ватри. Када се загреје, сипати тесто у тигањ. Пећи до три минута по страни.