КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Креативност у кухињи

Од свежег, младог сира може да се направи и хлеб и сладолед

Прелив за салату (Фото Фрипик)

Сладолед, прелив за салату, па чак и хлеб?

Све то могуће је направити с једним заједничким састојком, а то је – свежи млади сир. Рецепти за ова врло укусна и хранљива јела су једноставни, а ова намирница показала се као врло драгоцена домаћицама које у кухињи желе да покажу своју креативност.

Како пише специјализовани портал „Eat this, dont that”, кремасти млади сир је врло користан и употребљив у многим рецептима, јер има фину текстуру, неутралног је укуса па може да се дода и у слана и у слатка јела. Није небитно ни то да је млади сир богат протеинима, а има врло мало масти.

ПРЕЛИВ ЗА САЛАТУ

Потребно је:

пола шоље малог младог сира

четвртина шоље немасног грчког јогурта

четвртина шоље павлаке с мало масти

3 кашике млека

пола исцеђеног лимуна

пола кашичице соли

пола кашичице белог лука у праху

пола кашичице црног лука у праху

четвртина кашичице млевене паприке

кашика млевеног першуна

кашика млевеног влашца

У блендер додати свежи сир, јогурт, павлаку, млеко, лимунов сок, со, бели лук и црни лук у праху, млевену паприку. Блендати док не постане кремаста и глатка текстура.

 Најбоље је дресинг користити за зелену салату.
Хлеб од сира

ХЛЕБ ОД СИРА

Потребно је:

5 г сувог квасца

75 г млаке воде

7-8 беланаца

255 г младог сира

580 г брашна, плус мало за посипање

10 г соли

У великој посуди за мешање помешати квасац и млаку воду и оставити да нарасте. У блендеру сјединити беланца и сир. Блендирати док маса не постане глатка и хомогена. Додати измиксану смесу у мешавину квасца и умутити све да се сједини. Брашно умутити сувом шпатулом у посуди. Измерити и додати брашно и со у смесу мокрих састојака. Умутити виљушком да се све лепо сједини. Посути радну површину брашном и сипати тесто. Месити тесто неколико минута, па га обликовати и оставити у вангли макар сат времена док не нарасте. Обложити плех папиром за печење. Загрејати рерну и пећи хлеб. Након сат времена печења, избушити тесто. Пећи још двадесетак минута.

Хлеб ће брзо поруменети на врху, па да не би загорео, треба га покрити алуминијумском фолијом.

КИКИРИКИ СЛАДОЛЕД

Потребно је:

2 кашике меда или јаворовог сирупа

300 г свежег сира

комадићи чоколаде

три кашике путера од кикирикија

Ставити свежи сир, мед и путер од кикирикија у блендер. Миксирати неколико минута док се смеса не сједини, потом посути комадиће чоколаде, лагано мешајући шпатулом. Сладолед оставити најмање четири сата у замрзивачу.

ГЛОСА: Препорука је да се из замрзивача извади најмање 15 минута пре послужења.

 

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.