ОВАЈ зачин чини чуда за варење, додајте га сваки дан макар мало
Исхрана богата влакнима добра је за варење, али који избор треба да направите када су зачини у питању
Познато је да исхрана диктира какво ћемо имати здравље, али ни зачини нису мање битни. Један од есенцијалних који се све више користи код нас је и куркума која осим што даје златну боју јелима има и посебан шмек и бенефите које не треба занемарити.
Кристен Лоренц која је дијететичар са вишедеценијским искуством наводи да је кукрума златни стандард доброг рада црева и система за варење углавном због способности куркуме да се бори против упала, а све захваљујући куркумину примарном једињењу у зачину.
„Куркумин помаже у заштити слузнице црева смањујући упалу”, објашњава за Real Simple Лоренц додајући да је то кључно јер је слузница црева одговорна за апсорпцију есенцијалних хранљивих материја, а истовремено задржава токсине.
Куркума је добра и јер стимулише производњу жучи, жуто-зелене течности коју производи јетра.
„Жуч је кључна за разградњу масти и апсорпцију витамина растворљивих у мастима, који укључују витамине А, Д, Е и К”, каже Лоренц.
Поред тога, „повећан проток жучи помаже у одржавању здравог микробиома смањењем штетних бактерија у танком цреву и подржавањем варења. Упркос овим погодностима, вреди поменути нијансе предности куркуме у цревима.
„Додавање куркуме вашој исхрани може бити вредан део холистичког приступа здрављу пробавног система, али то неће бити магично решење”, објашњава Лоренц.
За почетак, куркума се користи у тако малим количинама у храни, а њени позитивни ефекти на црева су кумулативни, а не тренутни. Што је још важније, уз коришћење зачина важан је и унос влакана, хидратација, контрола стреса и разноврсност исхране. Као зачин, куркума би требало да се користи у малим количинама. Можете је додавати у смутије, салате, сосеве, када правите хумус, помешајте је са куваним пиринчом. Занимљив предлог је и да куркуму додате у умућена јаја или у тесто за киш.