Тестирани рецепти које је смислила вештачка интелигенције - да ли су кувари добили конкуренцију?
Тереза Џеј Блер има прегршт кувара које потписује као аутор. Сваки од њих има брз, привлачан наслов, садрже рецепте за слатке делиције, савете за уштеду времена и основне технике кувања. Тереза је писала о конзервирању, медитеранској исхрани и антиинфламаторним рецептима. Али, немојте очекивати да ће се она појавити на потписивању књига. Није да је Тереза дива, него она није права особа. Она је АИ.
У последњих неколико година, нешто забрињавајуће се дешава на тржишту куварских књига - читаве серије књига ничу а пише их АИ. За нешто више од недељу дана, између 2. и 14. децембра 2023. Тереза је успела да објави четири књиге, пише Гардијан. Она такође има ривала: у јануару је измишљена Лилијан Д Стјуарт која је објавила пет књига рецепата о тестенинама, храни за гихт, лектинској храни, медитеранској храни и о дијетама. На први поглед, све делује сјајно и уверљиво, али може ли АИ заправо опонашати праве куваре?
Постоје људи који раде на искоришћавању АИ за писање кувара. Један од њих је Паоло Росон, а кувар објављен 2022. године била је експеримент у којем је помогао ГПТ-3. Фотографије књиге и јела потпуно су убедљиве. Росон је исправио неке од најочитијих грешака у рецептима – једна је захтевала два килограма путера, на пример – али је препустио моделу да уради што је више могуће. Елоквенција АИ модела се побољшала у последње две године.
„Сећам се да је на самом почетку, док сам још фино подешавао процес креирања, вештачка интелигенција препоручила употребу сладолед као прилога уз неку пилетину, што је за мене било мало превише. Пошто никада нисам пробао храну од рецепата које је смислила АИ нисам знао да ли је оно што предлаже добро или не. Зато сам неке пробао и могу да кажем да је у почетку било доста грешака, али су јела све боља и боља како се развија из дана у дан тај говорни апарат вештачке интелигенције. Одушевљен сам резултатима", рекао је Росон.