Да ли је бела чоколада заиста чоколада?
Ако сте љубитељ чоколаде, несумњиво имате омиљену посластицу - можда сте љубитељ тамне чоколаде, млечне чоколаде или обожавалац беле чоколаде. Било коју да одаберете сигурно ћете обрадовати ваша непца, а оно што је интригантно када говоримо о овој посластици је да неки белу чоколаду не сматрају за- чоколаду.
Произвођачи и потрошачи већ дуже време расправљају о овом контроверзном питању.
Како се прави бела чоколада
Чоколада потиче од плодова какаа које расте у разним деловима света. Плодови величине фудбалске лопте зову се махуне, а једно какао дрво производи око 30 махуна. Свака махуна има 40 до 50 семена. Када су махуне сазреле, пажљиво се уклањају са стабла и носе на даљу прераду.
Какао зрна се затим мељу у пасту која се зове чоколадни ликер. Чоколадни ликер се даље обрађује како би се добио какао путер, маст која даје чоколади сочан, глатки осећај у устима, пише на сајту Warrell Creations, а различите количине чоколадног ликера и какао путера утичу на даљи процес добијања различите врсте чоколаде - тамне, млечне и беле.
Да би чоколада добила званичну ознаку чоколаде, мора испуњавати строге смернице - чоколада се може направити само од какаа, шећера и млека ако је млечна чоколада. Такође је дозвољено да садржи мале количине ваниле и лецитина, масти која помаже у везивању састојака.
Дакле, одакле потиче бела чоколада?
Бела чоколада долази од истих зрна какаоа као и обична чоколада, али заобилази неколико корака производње. Бела чоколада нема какао или чоколадни ликер.
Бела чоколада од какао путера помешана са комбинацијом шећера, павлаке, млека и арома ваниле. Иако ови састојци чине белу чоколаду слатком и кремастом, они су такође изазвали различита мишљења о томе да ли је бела чоколада права чоколада. Одсуство компоненти какаа и додатак пунила и вишка заслађивача натерало је неке да се запитају зашто се чоколада уопште назива чоколадом.
Историја беле чоколаде
Историја беле чоколаде је помало необична, али први који је производио белу чоколаду 1930-их била је једна позната компанија у Швајцарској, а рецепт је резултат експериментисања у стварању привлачнијих премаза за дечије лекове.
Иако је била популарна, бела чоколада се није сматрала чоколадом током већег дела историје због техничких стандарда. Да би била означена као „чоколада”, захтевано је да посластица садржи чоколадни ликер — течност која даје чоколади дубоку боју и богат укус.
Слатка прекретница
Свет чоколаде био је уздрман до сржи када је ФДА изменила своје стандарде за чоколаду и укључила белу чоколаду као одобрени термин. ФДА је веровала да ће чвршћи идентитет беле чоколаде промовисати поштење и правичност у интересу потрошача и такође постићи доследност са постојећим међународним стандардима за слатку посластицу.
Али постојала су правила. Да би била означена и продата као права бела чоколада, мора да садржи следеће:
Не мање од 20% какао путера
Не мање од 14% укупне чврсте материје млека
Не мање од 3,5% млечне масти
Не више од 55% шећера
Забавне чињенице о белој чоколади
Ако сте љубитељ беле чоколаде, свидеће вам се ове забавне чињенице о слаткој, кремастој посластици:
Бела чоколада садржи само трагове кофеина у поређењу са млечном и црном чоколадом.
Тачка топљења какао путера је довољно висока да бела чоколада буде чврста на собној температури, али довољно ниска да се бела чоколада топи у устима.
Какао путер је једна од најстабилнијих масти, са природним антиоксидансима који га годинама одржавају свежим.
Висок садржај масти у белој чоколади омогућава јој да лако апсорбује околне мирисе, па је најбоље да је чувате у сопственој посуди на хладном и тамном месту као што је фрижидер.
Права бела чоколада заправо није бела, већ више жуте нијансе. То је зато што је какао путер боје слоноваче.
Бела чоколада је заиста чоколада.