И ЧОКОЛАДА ИДЕ УЗ ПИВО

Волите пиво и кобасице? Испробајте неке невероватне комбинације

(Freepik)

Упаривање хране и пића са циљем потпуног хедонизма је постало такорећи наука. Од тога које вино иде са којим јелом, како се служи, сервира или у ком тренутку.... смерницама нема краја. Ипак, често се водимо предрасудама па се најчешће односе када је у питању вино. Пиво – то никако не иде ни уз шта осим уз кобасице. Ипак, технолог Вукашин Бугариновић открива за Магазин како ово пиће можете да искомбинујете и са чоколадом, али и са рибом, пилетином...

Када говоримо о укусу пива прва асоцијација нам је да је пиво горко, и они који не воле овај укус често затварају врата пред могућностима да се открију нове сензације и укуси. Тако, поред горког, пиво карактерише и слаткаста нота која може доћи од сировине (слада) или захваљујући процесу производње – слаткасто естарском профиле, али и благо кисело што даје освежавајући тон пиву, као и неке зачинске ноте у зависности од сировина које су коришћене.

„Различити укуси у пиву нам омогућавају комбиновање са различитим типовима укуса хране, са акцентом да се неки од укуса, или хране или пива истакну, а не неутралишу. Ту говоримо о „допуњавању” укуса из пива и хране, „пресецању” или „чићењу” укуса. Претећи принципе упаривања вина и хране, сличне концепте имамо и код пива”, наводи наш саговорник.

Светлија пива

Светлија и мање горка пива, „лакша” на укусу и више воћних тонова иду уз лакша јела – рибе, пилетину, салате. Овакве ноте код пива не могу да се у потпуности „носе „ са укусима из јаке хране.  Није циљ, каже Бугариновић, да пиво које конзумирате оставља дојам газиране воде, јер у том случају не уживамо у његовом пуном потенцијалу.

"На нашим просторима је карактеристична јака кухиња, зачињенија, негде чак и љута и логичан је избор пиво јачих сензорних карактеристика, али не обавезно и садржаја алкохола. Повећана горчина, или јачи укус сладно-карамелних нота се може упарити са оваквих стиловима хране, али је потребно утврдити да ли се конзумирање пива не своди на просто „гашење пожара”. Горчина пива, али и рескост од угљен диоксида требају да омогуће пресецање интензивних укуса и чишћење које ће омогућити да се истакну поједини укуси, који су били „скривени” и који нису дошли до изражаја", наводи Бугариновић који је технолог по занимању.

Суштина је да одређеном комбинацијом укуса из хране и пива постигнете резултат који засебно храна или пиво сами не испољавају, или их нисмо у стању да лако препознамо. Зато је потребно играти се са укусима на основу ових основних смерница.

Пробајте печено месо, са пивом више горчине и размислите шта се дешава са укусима – да ли нестаје интензивна горчина пива и да ли укус меса постаје блажи, поготову у случају меса која су припремљена на жару. На крају, препоручује, усудите се да пробате пиво са десертима – пшенична мутна пива су сјајан избор за воћне десерте или чак млечну чоколаду, док тамна пива која карактеришу ноте какаа и кафе изврсно подржавају црну чоколаду, тамније бисквите са чоколадом и циметом.  

"Када говоримо о класификацији пива, ту говоримо о две велике групе – пива доњег врења и горњег врења, која се разликују према типу квасца који се користи у производњи. Оно на шта треба обратити пажњу јесу различити стилови који постоје у ове две групе, што се често меша са групом. Разлике у стиловима су велике и то представља богатство категорије. Можемо причати о шампионима у одређеном стилу пива, али је незахвално поредити представнике из ове две групе, јер су разлике приметне, а укуси различити. Поред овакве поделе, можемо се осврнути на још неколико критеријума по којима се пиво дели у групе светлих, тамних и црних пива, али у оквиру сваке од ове групе, имате неформалне описе које се у круговима љубитеља пива наводе као „боја сламе”, „ћилибарно – црвена” или „златног  сунца” или „боја кафе” што је жеља да се разлике у ове три групе истакну, јер од визуелне перцепције пива у многоме зависи и перцепција укуса. Често тамније нијансе асоцирају на пунији укус и интензивнију арому коју тражите у јесен, док светлија пива повезујете са првим избором на летњих 35 степени", закључује наш саговорник.

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.