Увек расположени за нешто слатко: рецепти за чисти десетку
За слатко увек има места и никад није касно да направите нешто сласно, да додате уз недељни ручак, трпезу коју припремате за госте, пријатеље...
Пролећна рапсодија укуса је пред нама, па прављење колача и посластица није посебно тежак посао. Поиграјте се укусима, свежим воћем и са омиљеним састојцима направите посластице у којима ће сви уживати.
Штрудла са маком и ванилом
Потребно је:
За тесто:
500 г брашна
250 мл млека
30 г квасца
1 јаје
1 жуманце
50 г шећера
50 г отопљеног маслаца
За фил:
500 г мака
200 г шећера
1,5 шоља млека
екстракт ваниле
За премаз:
1 јаје
У млаком млеку размутити квасац и шећер. Када се добије хомогена смеса, додати остале састојке за тесто и умесити га. Тесто треба да одстоји макар пола сата, а када нарасте поделити га на три дела.
За фил помешати мак, шећер и екстракт ваниле који ће дати специфичну арому овој посластици. Млеко загрејати и додавати полако у смесу мака и шећера.
Тесто развући, па премазати филом и увити у ролат.
Загрејати рерну на 200 степени. Плех обложити пек-папиром, ставити штрудле које су премазане умућеним јајетом. Пећи најмање 40 минута.
Тарт са јабукама
Потребно је:
За тесто:
200 г брашна
150 г маргарина
10 кашика шећера
2 жуманца
5 кашика млека
пола кашичице прашка за пециво
1 ванилин шећер
мало рендане корице лимуна
За фил:
4 веће јабуке
5 кашика шећера
50 мл воде
3 кашичице цимета
1 ванилин шећер
3 кашике лимуновог сока
3-4 кашике џема од кајсије
Јабуке ољуштити, исећи на тање шните и ставити у шерпу и прелити водом, лимуновим соком, шећером и кувати док не омекшају. Када јабуке омекшају додати цимет, ванилин шећер и џем од кајсије. Фил треба добро да се охлади.
Док се хлади, помешати брашно, шећер и прашак за пециво, додати маргарин исечен на коцке, жуманца, ванилин шећер и рендану корицу лимуна.
Умесити тесто уз додавање млека. Када смеса постане компактна, оставити га у фолији на пола сата у фрижидеру.
Од охлађеног теста одвојити мало за декорацију, а остатак растањити и пребацити у калуп за тарт.
Преко теста сипати фил од јабука, а од теста за декорацију развући тракице одговарајуће дужине колико је калуп за тарт и ређати унакрсно преко фила од јабука. Ставити да се пече 15 минута на 180 степени.

Мафини с боровницама
Потребно је:
125 мл млека
60 мл уља
1 јаје
200 г брашна
100 г шећера
1 прашак за пециво
прстохват соли
200 г боровница
Укључити рерну на 190 степени. Док се рерна греје, у једној посуди сјединити све суве састојке (брашно, шећер, прашак за пециво и со). У другој све влажне састојке (уље, млеко и јаја).
Умутити влажне састојке, полако им додавајући суве. У тесто додати две шоље боровница. Целу смесу добро сјединити варјачом, распоредити у калупе за мафине и пећи око 20–30 минута.
Брауни с малинама
Потребно је:
100 г црне чоколаде
50 г млечне чоколаде
125 г путера
180 г жутог шећера
3 јајета
80 г спелтиног брашна
30 какао праха
1 кашика екстрата ваниле
300 г малина
У шерпици отопити путер заједно са чоколадом и шећером. У другој чинији умутити јаја, па им додати смесу са чоколадом. На крају додати брашно, какао и пола малина.
Излити смесу у плех обложен пек-папиром, а затим преко посути остатак малина.
Пећи у загрејаној рерни на 180 степени око 30–35 минута за сочнију варијанту браунија, а 40 минута за сувљу и хрскавију.
Преврнути гриз колач са смоквама
Потребно је:
3 јајета
чаша шећера
1/2 чаше уља
чаша јогурта
2 чаше брашна
1 ванилин шећер
1 прашак за пециво
400 г смокава
2 кашике гриза
око 50 г маргарина
Подмазати плех и посути гризом. Преполовљене смокве поређати расеченим делом ка дну. Умутити тесто и прелити преко смокава. Пећи око пола сата док се не одвоје ивице. Топао колач преврнути и пустити да се охлади, па посути прах шећером.
Како ролат с вишњама
Потребно је:
Тесто:
5 јаја
200 г шећера
100 мл уља
100 мл јогурта
150 г брашна
10 г прашка за пециво
прстохват соли
око 350-400 г очишћених свежих вишања, могу замрзнуте или из компота
Фил:
250 мл млека
40 г пудинга од ваниле
70 г шећера
60 г маслаца
Прво припремити фил. Мало млека одвојити и помешати с пудингом и шећером, а остатак загрејати у одговарајућој шерпици. Закувати густ крем у врелом млеку. Оставити да се добро охлади.
Подмазати плех и залепити на дно папир за печење.
Рерну укључити на 150 степени. Одвојити жуманца од беланаца и у пластичној посуди прво измиксати беланца с прстохватом соли у чврст снег, а затим у другој посуди измиксовати жуманца са шећером док смеса не посветли.
Додати уље и јогурт, кратко промешати, а затим додати просејано брашно и прашак за пециво. У смесу жуманаца лагано шпатулом у неколико наврата додати беланца. Смесу излити у плех и распоредити вишње у равномерне редове. Бисквит пећи на 150 степени 20 минута, а затим појачати температуру на 180 степени и пећи још око 6-7 минута. Печено тесто извадити из рерне, прекрити папиром за печење и крпом. Након три минута ножићем лагано проћи по ивицама како би се бисквит одвојио од страница плеха, затим га заједно с папиром одозго пажљиво преврнути на радну површину. Оставити још три минута тако, а затим пажљиво одлепити папир за печење, оставити га на ролату и заролајте заједно с оба папира.
У прохлађен фил додајте маслац собне температуре и све добро умутите тако да нема грудвица.
Прохлађен бисквит одролајте, одстраните горњи пек-папир, равномерно премажите филом и заролајте тако да дужина ролата буде дужа страница.
Ролат умотати у пек-папир и прозирну фолију и запаковати као бомбону како би се формирао правилан облик. Охладите неколико сати у фрижидеру и послужите.