КУЛИНАРСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Увек расположени за нешто слатко: рецепти за чисти десетку

За слатко увек има места и никад није касно да направите нешто сласно, да додате уз недељни ручак, трпезу коју припремате за госте, пријатеље...

(Freepik)

Пролећна рапсодија укуса је пред нама, па прављење колача и посластица није посебно тежак посао. Поиграјте се укусима, свежим воћем и са омиљеним састојцима направите посластице у којима ће сви уживати.

Штрудла са маком и ванилом

Потребно је:

За тесто:

500 г брашна

250 мл млека

30 г квасца

1 јаје

1 жуманце

50 г шећера

50 г отопљеног маслаца

За фил:

500 г мака

200 г шећера

1,5 шоља млека

екстракт ваниле

За премаз:

1 јаје

У млаком млеку размутити квасац и шећер. Када се добије хомогена смеса, додати остале састојке за тесто и умесити га. Тесто треба да одстоји макар пола сата, а када нарасте поделити га на три дела.

За фил помешати мак, шећер и екстракт ваниле који ће дати специфичну арому овој посластици. Млеко загрејати и додавати полако у смесу мака и шећера.

Тесто развући, па премазати филом и увити у ролат.

Загрејати рерну на 200 степени. Плех обложити пек-папиром, ставити штрудле које су премазане умућеним јајетом. Пећи најмање 40 минута.

Тарт са јабукама

Потребно је:

За тесто:

200 г брашна

150 г маргарина

10 кашика шећера

2 жуманца

5 кашика млека

пола кашичице прашка за пециво

1 ванилин шећер

мало рендане корице лимуна

За фил:

4 веће јабуке

5 кашика шећера

50 мл воде

3 кашичице цимета

1 ванилин шећер

3 кашике лимуновог сока

3-4 кашике џема од кајсије

Јабуке ољуштити, исећи на тање шните и ставити у шерпу и прелити водом, лимуновим соком, шећером и кувати док не омекшају. Када јабуке омекшају додати цимет, ванилин шећер и џем од кајсије. Фил треба добро да се охлади.

Док се хлади, помешати брашно, шећер и прашак за пециво, додати маргарин исечен на коцке, жуманца, ванилин шећер и рендану корицу лимуна.

Умесити тесто уз додавање млека. Када смеса постане компактна, оставити га у фолији на пола сата у фрижидеру.

Од охлађеног теста одвојити мало за декорацију, а остатак растањити и пребацити у калуп за тарт.

Преко теста сипати фил од јабука, а од теста за декорацију развући тракице одговарајуће дужине колико је калуп за тарт и ређати унакрсно преко фила од јабука. Ставити да се пече 15 минута на 180 степени.

(Freepik)

Мафини с боровницама

 

Потребно је:

125 мл млека

60 мл уља

1 јаје

200 г брашна

100 г шећера

1 прашак за пециво

прстохват соли

200 г боровница

Укључити рерну на 190 степени. Док се рерна греје, у једној посуди сјединити све суве састојке (брашно, шећер, прашак за пециво и со). У другој све влажне састојке (уље, млеко и јаја).

Умутити влажне састојке, полако им додавајући суве. У тесто додати две шоље боровница. Целу смесу добро сјединити варјачом, распоредити у калупе за мафине и пећи око 20–30 минута.

Брауни с малинама

Потребно је:

100 г црне чоколаде

50 г млечне чоколаде

125 г путера

180 г жутог шећера

3 јајета

80 г спелтиног брашна

30 какао праха

1 кашика екстрата ваниле

300 г малина

У шерпици отопити путер заједно са чоколадом и шећером. У другој чинији умутити јаја, па им додати смесу са чоколадом. На крају додати брашно, какао и пола малина.

Излити смесу у плех обложен пек-папиром, а затим преко посути остатак малина.

Пећи у загрејаној рерни на 180 степени око 30–35 минута за сочнију варијанту браунија, а 40 минута за сувљу и хрскавију.

 

Преврнути гриз колач са смоквама

Потребно је:

3 јајета

чаша шећера

1/2 чаше уља

чаша јогурта

2 чаше брашна

1 ванилин шећер

1 прашак за пециво

400 г смокава

2 кашике гриза

око 50 г маргарина

Подмазати плех и посути гризом. Преполовљене смокве поређати расеченим делом ка дну. Умутити тесто и прелити преко смокава. Пећи око пола сата док се не одвоје ивице. Топао колач преврнути и пустити да се охлади, па посути прах шећером.

Како ролат с вишњама

Потребно је:

Тесто:

5 јаја

200 г шећера

100 мл уља

100 мл јогурта

150 г брашна

10 г прашка за пециво

прстохват соли

око 350-400 г очишћених свежих вишања, могу замрзнуте или из компота

Фил:

250 мл млека

40 г пудинга од ваниле

70 г шећера

60 г маслаца

Прво припремити фил. Мало млека одвојити и помешати с пудингом и шећером, а остатак загрејати у одговарајућој шерпици. Закувати густ крем у врелом млеку. Оставити да се добро охлади.

Подмазати плех и залепити на дно папир за печење.

Рерну укључити на 150 степени. Одвојити жуманца од беланаца и у пластичној посуди прво измиксати беланца с прстохватом соли у чврст снег, а затим у другој посуди измиксовати жуманца са шећером док смеса не посветли.

Додати уље и јогурт, кратко промешати, а затим додати просејано брашно и прашак за пециво. У смесу жуманаца лагано шпатулом у неколико наврата додати беланца. Смесу излити у плех и распоредити вишње у равномерне редове. Бисквит пећи на 150 степени 20 минута, а затим појачати температуру на 180 степени и пећи још око 6-7 минута. Печено тесто извадити из рерне, прекрити папиром за печење и крпом. Након три минута ножићем лагано проћи по ивицама како би се бисквит одвојио од страница плеха, затим га заједно с папиром одозго пажљиво преврнути на радну површину. Оставити још три минута тако, а затим пажљиво одлепити папир за печење, оставити га на ролату и заролајте заједно с оба папира.

У прохлађен фил додајте маслац собне температуре и све добро умутите тако да нема грудвица.

Прохлађен бисквит одролајте, одстраните горњи пек-папир, равномерно премажите филом и заролајте тако да дужина ролата буде дужа страница.

Ролат умотати у пек-папир и прозирну фолију и запаковати као бомбону како би се формирао правилан облик. Охладите неколико сати у фрижидеру и послужите.

 

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.