Волите ли пицу са ананасом

(Freepik)

Једно од најпознатијих италијанских јела на свету - пица, настала крајем 17. и почетком 18. века у Напуљу, првобитно је измишљена да би се нахранили сиромашни становници овог лучког града - Лацарони.

Прављена је тако што су се преко равног парчета теста стављали јефтини и лако доступни састојци попут парадајза, сира, босиљка, маслиновог уља и лука, то се пекло у пећи на дрва - и тако се родила пица Наполитана.

Тада једнако сиромашни становници Сицилије имали су своју, дебљу верзију пице, фокачу, односно тесто прекривено локалним састојцима: сецканим маслинама, рузмарином, белим луком и крупном морском сољу.

Када је италијанска краљица Маргарита 1889. године посетила Напуљ, пица у бојама триколоре - заставе уједињене Италије (црвени парадајз, бела моцарела и зелени босиљак), у њену част је преименована у пица Маргарита.

Са развојем трговине и увећавањем богатства становништва, додавани су све скупљи прилози: бољи сиреви, шунка, пршута, артичоке, печурке… а пице су по њима добијале и нова имена.

Са ширењем италијанске емиграције у свет, а поготово у Америку, где је популарност округлог или четвртастог парчета теста са надевом процветала после Другог светског рата, пица је брзо освојила земаљску куглу као забавна и јефтина брза храна. У Канади је тако 1962. године настала пица Хаваји, са пелатом, сиром, шунком и - ананасом! Креирао ју је грчки емигрант Самос Панопулос, а име није добила по острвима у Пацифику, већ по бренду конзервираног ананаса који се тада користио.

Последњих година појавио се и тренд да се на тесто, осим традиционалних састојака, додају и модерни, за многе, неспојиви и незамисливи додаци: помфрит, мајонез, кајмак, млевено месо, јаја, ајвар, рачићи, лосос, пилећа крилца…

Слатке верзије са чоколадом, нутелом или воћем већина Италијана ни не убраја у пице. Додаци за пицу зависе од укуса, а познато је да се о укусима не расправља.

Међу љубитељима праве италијанске пице, међутим, не јењава расправа о томе да ли је оправдано на пицу стављати ананас и друге неконвенционлне додатке. И мада званично није забрањено, па се пица Хаваји налази на менију већине италијанских ресторана, многи су мишљења да је то ипак - недопустиво!

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.