Хлеб који се не меси
Издашно тесто и мирис свежег домаћег пецива је нешто најлепше што може да се осети у једном дому. Предлажемо један невероватан рецепт.
Потребно jе:
- 500 г брашна (тип 500)
- 5 дл млаке воде
- 1 кесица сувог квасца или пола коцке свежег
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
Припрема:
У млаку воду додати шећер и квасац и сачекати да крене да се активира неколико минута.
У већу чинију ставити брашно, пожељно је да се просеје. Додати со, промешати, па сипати воду с квасцем. Добро замесити варјачом. Тесто ће да буде ретко, тако и треба. Не меси се рукама. Покрије се и остави да нараста око пола сата. Када буде нарасло, промеша се варјачом и изручи у тепсију која је претходно подмазана и посута брашном или обложена папиром за печење. Оставити хлеб да још мало надође, док се рерна загреје на 200 до 220 степени. Печен хлеб умотати у крпу да би био мекан, а да би био хрскав треба га ставити на решетку од шпорета (да се не би потпарио с доње стране) и сачекати да се охлади.