Јеловник за прве сунчане дане: припреме за лето треба да почну већ сад

(Freepik)

Сунце још није упекло како зна, али је важно да своју кожу на време припремите на време. Осим што свакодневно треба да користите креме са високим заштитним фактором, нутрициониста Ана Тодоровић препоручује и намирнице које ће бити ваш најбољи савезник.

„Воће и поврће осим што садржи велике количине воде, важно је за правилну хидратацију организма, обилује и витаминима, минералима, влакнима и биолошки активним материјама за које је доказано имају антиканцерогено дејство те могу бити савезник у борби против меланома”, наводи наша саговорница.

Као једну од најбољих намирница она наводи парадајз.

„Парадајз је намирница, која је богата  витаминима А, Ц, Е, биофлавоноидима те биолошки активним материјама попут ликопена и томатина.Треба да буде што чешће заступљен у салатама, куваним јелима и као сос”, каже.

И бета-каротен је неопходан да бисте припремили кожу за додатно излагање сунцу. Најбоље је да два, три месеца пре лета користите суплементе бета-каротена, али и да исхрану обогатите намирницама као што су поморанџе и тамно зелено лиснато поврће. Велика помоћ могу да буду и шаргарепа, кајсије, брескве, манго, лубеница, диње, спанаћ, зелена салата, блитва, карфиол, броколи.

„Кожа ће спорије старати, брже ће добити тамнију боју, а смањена је и могућност настанка алергије на сунце. Иако ове намирнице пружају заштиту од штетног деловања сунца и потпомажу опоравку коже, препорука је да то буде у периоду до 10 сати ујутру и од 17 часова после подне, наравно уз креме са високим заштитним фактором”, наводи Тодоровић уз објашњење да су и намирнирнице богате витамином Е такође јако важне у летњем и сунчаном периоду обзиром да је он моћан антиокиданс.

У ту групу спадају хладно цеђена уља попут маслиновог, али и ланено уље, кокосово уље, орашасто воће које богато овим витамином који се са разлогом назива витамином младости.  Цитрусно воће је такође добар савезник за сунчање, Ц витамин као моћан антиоксиданс штити од слободних радикала, бобичасто воће је такође од великог значаја. Полинезасићене масне киселине такође утичу на интегритет коже те је важно уностити маснију рибу попут скуше, лососа, харинге…

Нутрициониста Ана Тодоровић(Приватна архива)

Доручак

Интегрални хлеб

намаз од патлиџана (испећи патлиџан, ољуштити. Ставити у блендер, додати мало морске соли, маслиново уља, бели лук. Измиксати)

свеж парадајз са преливом од маслиновог уља и босиљком

Ужина

Смути од шаргарепе, јабуке, цвекле, лимуна и мало меда

Ручак

Домаћа парадајз чорба

Скуша, пире кромпир са шаргарепом и броколијем

Рендани купус, шаргарепа, целер са маслиновим уљем, јабуковим сирћетом и посипом од сировог сунцокрета

Ужина 

Јагоде

Вечера

Млади сир

Салата од печене црвене паприке

Интегрални хлеб

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.