У СУСРЕТ УСКРСУ

Ове године припремите нешто другачији постан јеловник за Велики петак

(Freepik)

Православни верници који поштују Јулијански календар обележавају следеће недеље Велики петак, страдање Исуса Христа, дан када је осуђен и разапет на Голготи жртвујући се за све људе и спасење света.

За хришћане то је најтужнији дан, када се сећају догађаја који су претходили Христовом распећу, а православци тада строго посте.

Предлажемо вам јеловник за овај дан који ће бити једноставан за примену и оставиће времена да истовремено спремате и фарбате јаја и укусна јела за предстојећи Васкрс.

Овсене пахуљице са бадемовим млеком, млевеним бадемима и бананама

Потребно је:

  • 150 грама овсених пахуљица
  • 100 милилитра млека
  • Банана
  • Млевени бадеми по укусу

Припрема:

Потопите пахуљице у млеко, оставите десетак минута. Додајте исецкану банану и поспите млевене бадеме.

Печени шаран са рижотом од поврћа и салатом

Потребно је:

  • 300 грама пиринча
  • Паковање поврћа(мешавина коју највише волите)
  • Мало маслиновог уља
  • Кашика презли
  • Зачини
  • Свежа зелена салата
  • 12 кришки шарана
  • Свеж лимун

Припрема:

Рибу оставите на собној температури пола сата. Добро усолите, поспите презле, затим ставите у рерну на 180 степени да се пече оквирно 45 минута. Док се риба пече у рерни обарите пиринач у води, процедите и оставите са стране. Поврће издинстајте, додајте обарени пиринач и зачине, со, бибер. Можете и љуту паприку, ако волите.

Пита са печуркама

Потребно је:

  • 0,5 килограма танких кора
  • струк празилука
  • 800 грама шампињона
  • уље
  • бибер
  • со

Припрема:

Изрежите на колутиће празилук, пропржите га и додајте исецкане шампињоне. Пржите док не испари сва течност, а онда посолите и побиберите.

Одвојите по три коре. Две прве попрскајте мешавином уља и воде а преко треће распоредите део фила. Увијте коре и ставите у плех. На исти начин поступите са остатком материјала. Коре одозго премажите остатком мешавине воде и уља и ставите у загрејану рерну. Пеците око пола сата док пита не порумени.

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.