Ове године припремите нешто другачији постан јеловник за Велики петак
Православни верници који поштују Јулијански календар обележавају следеће недеље Велики петак, страдање Исуса Христа, дан када је осуђен и разапет на Голготи жртвујући се за све људе и спасење света.
За хришћане то је најтужнији дан, када се сећају догађаја који су претходили Христовом распећу, а православци тада строго посте.
Предлажемо вам јеловник за овај дан који ће бити једноставан за примену и оставиће времена да истовремено спремате и фарбате јаја и укусна јела за предстојећи Васкрс.
Овсене пахуљице са бадемовим млеком, млевеним бадемима и бананама
Потребно је:
- 150 грама овсених пахуљица
- 100 милилитра млека
- Банана
- Млевени бадеми по укусу
Припрема:
Потопите пахуљице у млеко, оставите десетак минута. Додајте исецкану банану и поспите млевене бадеме.
Печени шаран са рижотом од поврћа и салатом
Потребно је:
- 300 грама пиринча
- Паковање поврћа(мешавина коју највише волите)
- Мало маслиновог уља
- Кашика презли
- Зачини
- Свежа зелена салата
- 12 кришки шарана
- Свеж лимун
Припрема:
Рибу оставите на собној температури пола сата. Добро усолите, поспите презле, затим ставите у рерну на 180 степени да се пече оквирно 45 минута. Док се риба пече у рерни обарите пиринач у води, процедите и оставите са стране. Поврће издинстајте, додајте обарени пиринач и зачине, со, бибер. Можете и љуту паприку, ако волите.
Пита са печуркама
Потребно је:
- 0,5 килограма танких кора
- струк празилука
- 800 грама шампињона
- уље
- бибер
- со
Припрема:
Изрежите на колутиће празилук, пропржите га и додајте исецкане шампињоне. Пржите док не испари сва течност, а онда посолите и побиберите.
Одвојите по три коре. Две прве попрскајте мешавином уља и воде а преко треће распоредите део фила. Увијте коре и ставите у плех. На исти начин поступите са остатком материјала. Коре одозго премажите остатком мешавине воде и уља и ставите у загрејану рерну. Пеците око пола сата док пита не порумени.