Апсолутно најбољи начин за припрему бифтека код куће

(Freepik)

Укусан, сочан, савршено спремљен бифтек спада у јела која су круна кулинарства. Без обзира за коју арому да се определите да доминира вашим јелов, уз ових пет једноставних корака, припремићете бифтек у рерни као најбољи кувари.

На роштиљу, скуван или печен у рерни бифтек је увек добар избор за сластан ручак. Један од најбољих предлога, по мишљењу стручњака је ипак припрема у рерни. Све што вам је потребно, осим доброг комада меса су зачини, тигањ од ливеног гвожђа и термометар за месо.

Денис Литли, кувар са више од 40 година искуства, навео је за Eat this dont that, најбоље трикове да вам ово јело сваки пут успе.

Изаберите најбољи комад бифтека

„Најбољи комади бифтека за припрему у рерни су они који су дебљи, они ће добро издржати високу топлоту у рерни и развити лепу кору споља док ће изнутра остати сочни и мекани”, каже Литли.

Нека ваш одрезак одстоји док се рерна загрева

Нешто што многи људи не схвата, посебно ако сте почетник у кувању, је да је најбоље да бифтек треба да одстоји пре него што се кува.

„Пре него што почнете да га спремате бифтек треба да одстоји на собној температури око 30 минута”, каже Литли.

Док стоји месо, загрејте рерну и припремити се за остатак процеса. Када печете бифтек у рерни, најбоље је то учините на високој температури. Најмања температура треба да буде 180 степени. Такође, загрејте и сам суд у коме се припрема да га загрејете пре печења.

Пеците пре рерне

Када загрејете рерну, посуду и месо, почните да се играет са зачинима. Најбоље је да додате доста бибера, соли са обе стране, можете додати бели лук у праху, паприки или друге биљке чије ароме волите.

 „Пажљиво извадите врућу посуду из рерне и ставите је на шпорет на јаку ватру. Додајте кашику уља или путера у тигањ. Додајте месо и пржите га два, три минута са сваке стране”, саветује Литли.

Премештај за пун укус

Кад је бифтек запечен пребаците тепсију у рерну и пеците до десет минута, у зависности од дебљине одреска и жељеног степена печености.

Одмор, па сервирање

Када завршите са печењем, извадите га из рерне и оставите да одстоји барем десет минута. Ово ће омогућити соковима из меса, масноћа и од зачина да се дефинишу и учине залогаје још сласнијим.

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.