Намирницама спречите деменцију

(Freepik)

Храна коју једемо има огроман утицај на здравље- од либида и плодности, до срца и менталног здравља, а посебно је занимљива интеракција мозга и црева која би могла да спречи развој деменције. 

Наиме, нова дугорочна студија пронашла је најбољу врсту хране за превенцију развоја деменције. Истраживање, које је спроведено у Јапану, током 20 година, проучавало је 3.379 одраслих особа од 40 до 64 године. Током експеримента истраживачи су бележили колико влакана уносе испитаници. У периоду праћења, код учесника се развило 670 случајева деменције, а истраживачи су открили да је мања вероватноћа да ће они чија исхрана садржи више влакана развити ово неуролошко стање.

Међутим, постоје две врсте влакана - растворљива и нерастворљива - и врста која се конзумира је такође играла улогу. Учесници који су јели више растворљивих влакана показали су још мање шанси за развој деменције што указује да ова врста влакана може бити посебно ефикасна у спречавању ове болести.

Показало се и да, пише портал Метро, биљна храна богата влакнима, попут воћа, поврћа, интегралних житарица, махунарки, као и орашасти плодови могу утицати генерално на здравље људског мозга.

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.