ПРОНАЛАСЦИ

Хлеб из древног Египта

Вероватно најпопуларнија намирница која се конзумира у свим деловима света

(Фото Пиксабеј)

Хлеб је вероватно најпопуларнија намирница која се свакодневно користи у исхрани на свим континентима наше планете. Тешко је замислити оброк без хлеба, а захваљујући модерној технологији и вештим пекарским рукама данас постоји на хиљаде врста печеног хлебног теста.

Први пекари, према неким историјским подацима, били су древни Египћани. Они су, по свему судећи, познавали вештину прављења хлеба још око 3000. године пре нове ере. Укусно хлебно тесто Египћани су месили уз помоћ квасца, а ова намирница је била обавезна на свечаним трпезама фараона, али и у свакодневној исхрани обичних људи.

Комади прастарог, скамењеног хлеба проналажени су, заједно са златом и другим вредностима, приликом археолошких ископавања у египатским гробницама, што довољно говори о великом значају који су Египћани придавали овој намирници.

И стари Јевреји били су такође прави мајстори у прављењу хлеба. Они су, међутим, месили хлебно тесто без квасца, па је печени хлеб био у танким листовима. Кулинарске мајсторије Египћана и Јевреја преношене су у околне земље, а затим, најчешће путем трговине, и у удаљеније државе. Пекари у другим земљама учили су вештину прављења хлеба, али и откривали тајне како да побољшају укус и улепшају изглед ове намирнице.

Дуг низ векова хлеб је припреман искључиво ручно и печен је у посебним пећима, а пекаре су биле познате по посебним облицима хлебног теста. У веку иза нас почела је и масовна производња хлеба у посебним погонима, што је појефтинило његову цену, али и утицало на укус ове намирнице.

Открићем нових врста брашна, попут интегралног, пиринчаног, ражаног и других, пекари су се опробали у прављењу различитих врста хлеба, па данас постоји на хиљаде врста пецива које се разликују по састојцима и укусу. Иначе, многобројне земље у свету чувене су по својим начинима прављења хлеба. Тако је, на пример, Мексико познат широм планете по својим тортиљама, француски хлеб је тражен на свим континентима, Шкотска је чувена по својим погачама, а у Шведској је најтраженији препечени хлеб од ражи.

Magazin Politika

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт magazin.politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта magazin.politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.