Зелена салата умирује
Лиснато, зељасто поврће богато калијумом побољшава метаболизам, здравље бубрега и рад срца
Зелена салата припада групи лиснатог и зељастог поврћа. Мале је енергетске вредности јер у 100 грама јестивог дела има 15 калорија па због тога представља омиљену храну код особа који желе да се реше сувишних килограма.
Има освежавајући укус и брзо и лако се вари. Садржи 90 грама воде, 1,2 грама протеина, 0,2 грама масти и 2,4 грама угљених хидрата. Богата је минералима: калијумом, калцијумом, магнезијумом, фосфором, натријумом, гвожђем и, у траговима, бакром. Спољни листови садрже 50 одсто витамина (провитамина А, витамин Це, витамине Бе1, Бе2, Бе6).
Високи ниво калијума у зеленој салати доприноси бољем функционисању метаболизма, лакшем одржавању одговарајуће равнотеже воде у организму, здрављу бубрега, срца и бољем функционисању електролита у организму.
Постоји много врста зелене салате, из неколико различитих фамилија: ендевија ескариол (жута), радич главичасти, леденко, грејт лејк, ледена салата, римска, зимска… Данас је могуће бирати између стотину различитих врста салате које су људима на располагању током читаве године, јер се узгаја у пластеницима.
Зелена салата се сматра „средством за умирење” јер садржи лактуин који је по свом умирујућем дејству сличан опијуму. Носилац лековитих својстава зелене салате је лактукаријум који делује тројако: аналгетичко, седативно (смањује нервну раздражљивост) и хипнотично (изазива сан). Зелена салата је још значајна по свом диуретичном и спазмолитичком дејству. Не садржи засићене масти, дакле ни холестерол нити соли.
Најчешће се конзумира сирова, у свом природном стању, и без икаквих додатака. Као таква, зелена салата је постала незаменљиви састојак у салатама, разним супама, сендвичима и осталим јелима. У многим земљама света корен зелене салате се сматра једнако важним и корисним као и њени листови.